Erkut Taçkın Türk Pop’unun Babasıdır.

Yanlış zamanlarda doğdum ben. Müziğin sokaklara taştığı yıllarda değil sokaklarda dilendiği yıllarda doğdum. Özlemim var 70′li yıllara. Bu geceyi nostalji gecesi ilan ettim bu sebeptendir ki. Eve geldiğim dakika başladım mırıldanmaya. Jeffirson Airplane ile yaptım başlangıcı. Ah, Woodstock döneminde yaşamalıydım ben ah! diye hayıflandım. En sevdiklerimden çıplak ayak Janis Joplin’le rüyalarda yürüdüm. Koşmaya başlamam ise halis mulis Türk müziği ile oldu. 1962 kayıtlı Barış Manço şarkıları, 1966 kayıtlı Cem Karaca albümü hemen ardından 1966 Altın Mikrofon şarkı yarışması albümü! Oh, kulaklarımın pası silindi.

Darbeyi ise Erkut Taçkın vurdu.

erkut taçkın
Çoğu kimse bilmez kimdir Erkut Taçkın!

Ben anlatayım o vakit.

Erkut Taçkın daha 15′li yaşlarında tüyü bitmemiş bir genç iken ilk müzik grubunu kurup trompet çalmaya başlar. Ortaokul ve lise hayatında, askeri bir lisenin disiplininde kıpırdak bir genç olmanın ağır yükü omuzlarına fazla gelince o da askeri hayatından vazgeçip kendini müziğe adar.
Müzik deyip de geçmemek lazım.

60′li yılların başında bir salgın gibi tüm dünyayı saran rock’n roll rüzgarına Ergun Taçkın da kapılmıştır. Birçok başarılı müzisyende göze çarpan Ankara’da yaşama sendromuna yakalanan Taçkın, 1961′de Durul Gence önderliğinde kurulan SSS Sextet grubuna katıldı. Bu, kısa süreli bir beraberlik olur çünkü 1962 yılında işçi olarak Almanya’ya gitmeye karar vermiştir, Taçkın. Sebebini, babasının sevdiği kızı, işsiz olduğundan dolayı almasına izin vermemesi olarak anlatır.
1966 yılına kadar Almanya-Münih’te kalan Taçkın, bu süre içinde Black Points isimli grupta beat tarzı müziği ile adını duyurur. Grup üyeleri arasında; Durul Gence, Tanju Öğe, Sepp Federauer, Fritz Lutz ve Heinz Escher Taçkın’a eşlik eder.

70′li yılların Türk Rock’ında öne çıkan Anadolu motiflerine Erkut Taçkın’ın müziğinde de rastlıyoruz. Taçkın, bu çalışmalarının rock müziğinin bir uzantısı olarak gördüğünü söylemekte ve Batı soundlu Anadolu müziği sentezini kabul etmemektedir. 60′lı yılların sonu 70′li yılların başında birkaç Türk filminde de rol alan Erkut Taçkın, bu arada müzik kariyerine de değişik gruplarla ve plak şirketleri ile devam eder.

80′li yılların başında güneyde bir otel satın alan Türk rocker, profesyonel müzik hayatına son noktayı koyar. Bu andan itibaren de yardım konserlerinde sahne aldı.

Anadolu rock, blues, arabesk rock’n roll gibi birçok farklı türde eser yorumlayan Taçkın, ne Anadolu rock denilen türün varlığını kabul etti, ne de bu anlamda bir misyonerlik amacı besledi.

Kaynakça: Anadolu Pop

Dinlemek için: Mp3

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.