Etiket arşivi: share economy

Sosyal Medya ile Yükselen Paylaşım Ekonomisi ve Sürdürülebilir Yaşam [Bölüm 2]

Hafta sonu hem benim doğum günüm diye hem de ne zamandır görüşemedik, özledik birbirimizi diye Aslı Narin geldi İzmir’e. Aslı buradayken beraber yaptığımız sohbetleri geçiriyordum aklımdan. Bir ara Can “ya, hani foton kuşağına girecektik. yalan dolanmış” dedi, ben de “Yok yok, girdik. Bak, farkında değil misin insanların doğa bilinci gelişiyor, artık eskisi kadar bencil değiller” diye savundum canım foton kuşağını.

21 Aralık’ta tüm dünyada elektrikler kesilecek, hepimiz ölüceeez! diye bize gazlanan foton kuşağının ve yaratılmak istenen korku ile karışık paniğin bir pazarlama stratejisi olduğunu hepimiz anladık. Ama bunun ötesinde olacakları gözden kaçırdık. Foton kuşağına geçiş bir günde olabilecek bir şey değildi, bir süreçti. Bir sembol! Bu süreçte tüm canlılarda değişimler olacaktı ve biz aydınlanma sürecine girmiştik. Farkındalıklarımız arttı. Çevreye, doğaya daha duyarlı insanlar haline geliyoruz, paraya tutsak yaşamaktansa ölünceye kadarki hayatımızı deneyimlerle değerlendiriyoruz.

2889bbce4610e915e62c4f978d16-post

Okumaya devam et

Sosyal Medya ile Yükselen Paylaşım Ekonomisi ve Sürdürülebilir Yaşam [Bölüm 1]

İnsanların bir araya geldiği, yeni doğumların duyurulduğu, evliliklerin yapıldığı ve ailelerin ölen kişileri andığı bir tören düşünün. İnsanın aklına bayramlar geliyor. Hani, bizim bayramlarda da küsler barışır, aramızdan ayrılanlar anılır, evliler tebrik edilir falan ya.

Potlaç da öyle bir şey işte. Avrupalılar Amerika kıtasını talan etmeden önce, Kwakwaka’wakw kabilesi başta olmak üzere Kuzey Amerika kabilelerinin yaşam biçimiydi. Chinook jargonunda kelimenin tam karşılığı “vermek” anlamına geliyordu. İngilizcesi ile “to give” (böyle daha anlamlı oldu) Kabile üyeleri, yıl boyunca çektiği sıkıntıları potlaçta atlatıyor, bol bol müzik dinleyip dans ediyordu. Yıl boyunca biriken ya da elde kalan giysiler, yiyecekler vs. potlaç zamanında bir araya toplanıyor, kabile yaşlılarının denetiminde herkese eşit biçimde dağıtılıyordu. Burada amaç, farklılığı ve eşitsizliği önlemek.

potlaç Okumaya devam et