Kaan Varnalı‘nın “Dijital Tutulma” adlı kitabını okuyorum bu aralar. İlk defa mesleki bir kitap okurken keyif alıyorum, elimden bırakmak istemiyorum. Kaan Varnalı’nın dili çok akıcı, okuyucuyu küçük görmüyor, onu bilgisi ile ezmeye çalışmıyor. Diğer yazarlar gibi ukalalık yapmıyor. Ne biliyorsa, elinden geldiği kadarıyla, okuyucuya anlatmaya çalışıyor.
Kitap bitsin, altını çizdiğim kısımları yazarım. Şimdi asıl konum, dijital pazarlama uzmanı/sosyal medya uzmanı olmak isteyenlerin ne yapmaları gerektiği. Varnalı, önce geleneksel pazarlamayı öğrenmemizi öğütlüyor.
Bu, doğru bir nokta. Bir ev yapmak için önce temel atılır ya, geleneksel pazarlama da dijital için temel anlama geliyor. Terimleri bilmeden öğrendikleriniz havada kalır. Benim naçizane öğüdüm ise internet kullanıcısını tanımak için sosyoloji ve psikoloji okumanız. Sosyal medyada nasıl topluluk oluşturacaksınız? Oluşturduğunuz topluluğun ihtiyaçlarını nasıl karşılayacaksınız? Bu soruların yanıtlarını verebilmek için sosyoloji, sosyal psikoloji gibi sosyal bilimlerden faydalanabilirsiniz. Bu çerçevede altyapıyı kurduktan sonra meslek inşasına başlayabilirsiniz.
İyi bir dijital pazarlama uzmanı olmak için birkaç önerim daha var. Bunlar:
1. İş ağınızı genişletin
Dünya tüm zamanlarda olduğundan daha fazla bağlantıda. Güçlü bir networke sahipseniz fikirlerinizi doğru insanlara ulaştırabilme şansınız var. Doğru kişiler size yeni iş olanakları yaratabilir, işinizin sınırlarını genişletebilmenizi sağlar. Günde 20 dakika ayırarak LinkedIn gibi profesyonel sosyal ağlarda profilinizi ve iş ağınızı genişletin.
2. Takımınızı oluşturun.
Takım çalışması dijital pazarlamanın en önemli adımlarından biri. Ne yazık ki bu sektörde kalifiye eleman bulmak çölde su bulmak gibi bir şey. Kafa dengi, uyumlu ve bilgili kişilerden oluşan bir ekip kurun ve onları kaybetmemeye çalışın.
3. İşinizle ilgili her konuda bilgi sahibi olmaya çalışın.
Bazılarınız bana bu noktada katılmayabilir. Sonuçta, bir konuda uzmanlaşma önemli diyebilirler. Ama bence, dijital pazarlama alanında çalışmak istiyorsanız birazcık da olsa yazılımdan, tasarımdan, satıştan, tarihten, edebiyattan kısacası her alandan bilgi edinmeye çalışmalısınız. Kim milyoner olmak ister? yarışmasına katılacakmış gibi okuyun. Kimse sizden ordinaryus olmanızı beklemiyor, yeni şeyler öğrenmeye heves edin yeter.
4. Analiz edin, test edin!
Geçmişte markalar reklam ve pazarlama bütçelerinin ne kadarından verim elde ettiğini analiz edemiyordu. Ama dijital pazarlama sayesinde web sitelerine gelen ziyaretçilerin hangi anahtar kelimelerden ve şehirlerden geldiğini, Facebook, Twitter sayfalarında kaç kişinin kendileri hakkında olumlu/olumsuz konuştuğunu inceleyebiliyorlar. Analiz ve test harcanan paranın ne kadarının faydalı olduğunu size söyler. Sizin için neyin iyi olduğunu anlayabilmeniz test ederek mümkün!
5. Başarıya ulaşmış dijital pazarlama vakalarını inceleyin.
Google’da digital marketing case study, social media case study gibi anahtar kelimelerde arama yaptığınızda yüzlerce makale ile karşılaşırsınız. En iyilerini seçip okuyun. Markalar hangi yolu seçmiş, hangi aşamalardan geçmiş öğrenebilirsiniz.
6. Bilginizi taze tutun.
İnternet teknolojisi sürekli gelişen ve değişen bir sektör. Sektörünüzle ve ilgili alanlarla alakalı okumalar yapın, güncel haberleri takip edin. Ben tüm haberleri tek bir arayüzden takip etmek için RSS okuyucu, Feedly, kullanıyorum. Size de tavsiye ederim. :)
Çok güzel bir yazı olmuş ellerinize sağlık Işıl hanım, gelecek pazarlamacıların öncelikle geleneksel pazarlamayı kavraması lazım zira dijitale kayıyor bundan sonra bu iş :)
Harika bir yazı olmuş Işıl hanım. Ellerinize sağlık. Geleceğin hatta günümüzün bu sektördeki en çok uzman arayışının olduğu sektör. Büyük şehirlerde bu tür uzmanları bulmak kolay fakat anadolu da çok zor. Yazınızı dikkatlice okudum, başarılı buldum. Tekrar tebrikler.
İçeriğiniz için size teşekkür ederim. :)
Bu bilgilendirici yazınız için teşekkür ederim dijital pazarlama konusunda böyle açıklayıcı makaleniz oldukça faydalı olmuş
güzel bir çalışma çıkmış ortaya elinize sağlık ışıl hanım başarılar dilerim bizzat tesisat su kaçağı bulma işleri yapmaktayım bende cihazlı su kaçağı bulma mesleğimi sizin aracılığınızla paylaştığım için teşekür ederim
İnanın çok anlatıcı ve açıklayıcı bir yazı olmuş. Aradığım yazı tam da bu desem yeridir. Hakkınız var, başarılar diliyorum
Elinize sağlık. Güzel bir yazı olmuş. İlerleyen günlerde bu listeyi güncel tutmak gerekli. Tıpkı yaptığımız iş gibi…
Gerçekten çok güzel bir yazı.
Işıl hanım gerçekten çok güzel bir yazı olmuş , yıllarca ara verdiğim bir sektöre geri döndüm sayenizde :)
Çok teşekkürler :)
çok sağlam bir anlatım :)
dili çok iyi bir şekilde kullanılmış kaliteli bir yazı tebrikler
ışıl hanım paylaşımlarınız bir harika, bilgilendirme dijital pazarlama uzmanı olmak isteyenler için harika bir yazı olmuş elinize sağlık
Günümüzdeki diğital pazarlama uzmanlarının bence bu yazıyı okuması gerekiyor fikir sahibi olurlar en azından : )
Güzel bir yazı olmuş.. Elinize sağlık..
İçeriklerinizde çok detaylı bilgiler vermişsiniz. Faydalı oldu teşekkürler…
Gerçekten Güzel bir yazı okuyup içzerisinden çok şey öğrenilecek bir makale teşekkür ederiz, bu tarz kaliteli yazarlar her zaman gerek ülkemize …
Güzel bir yazı olmuş tebrikler
Bir solukta okuyup bitirdim gerçekten cok şey öğrenilecek turdet muhteşem bir yazı olmuş.
Diğer yazılarınız gibi bu da oldukça bilgilendirici ve kaliteli olmuş.
gerçekten başarılı bir paylaşım olmuş, tebrikler.
güzel bi yazı olmuş elinize sağlık
Harika bir blog yazısı olmuş süpersiniz.
Işıl hanım böylesine acık ve net anlatımınız süper ellerinize sağlık