Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de Facebook, kullanıcıların markalarla ilgili gelişmeleri en aktif şekilde takip edebildikleri sosyal ağ sitesi. Bunun en büyük sebebi kullanıcı sayısının her geçen gün hızla artması. Talep fazla oldukça markalar da kendi stratejilerini en iyiye entegre edecek şekilde geliştiriyorlar. Tabii Facebook’ta. Bundan 3-4 sene önceki tasarımla ve algoritmayla uzaktan yakından alakası olmayan bir sistemle karşı karşıyayız.
Kullanıcıların ana sayfalarında ya da bir başka deyişle haber akışlarında görünür olabilmek için, biz sosyal medyacıların denemediği numara, atmadığı takla kalmadı. Reklam veriyoruz, “BEĞEN” diye bağırıyoruz. Facebook’un köklü değişiklerini takip etmeye devam ediyoruz.
Son olarak geçtiğimiz aylarda, daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamayı amaçlayan Facebook’un yeni algoritma güncellemesinden haberdar olmayan ajans, sosyal medya uzmanı kalmamıştır herhalde. Yine de kısaca bahsetmek gerekirse Facebook yeni güncelleme ile kullanıcıların haber akışlarında (news feed) en fazla ilgi gören paylaşımları ya da sürekli etkileşimde olduğu arkadaşlarının beğendiği sayfalardaki etkileşimleri göstermeye başladı. Bazı bloglarda “ulan Facebook ne diye insanları zora sokuyorsun, tüm paylaşımları göster işte, bizi uğraştırma” gibi serzenişler okudum. Gözümden iki damla yaş aktı. Kenarda oturup sessizce ağladım.
Olay şudur:
Facebook markaların sayfalarında paylaştığı içeriği ilk olarak az sayıda insana gösteriyor. Bu kişiler neye göre seçiliyor bilemiyorum ama bu kişiler içeriği beğenmezlerse o içerik tarihten silinip gidiyor. Eğer birkaç kişi beğenirse o oranda başka hayranlara da gösteriliyor. Yani içerik ne kadar etkileşim alırsa, o kadar erişim alıyor. Ne kadar ekmek o kadar köfte.
Marka sayfalarında etkileşim azlığının nedenleri
Yapılan araştırmalarda ürün ya da satış odaklı paylaşımların etkileşim azlığı dolayısıyla sayfadaki içeriğin daha az hayrana gösterilmesi oldukça düşük. Sadece ürün paylaşan marka sayfalarında %60’a varan erişim düşüklüğü varken, sayfadaki hayranların ilgi alanları ile ilgili paylaşımlarda %30’a yakın erişim düşüklüğü yaşanıyor. Hep konuştuğumuz şey, SOSYAL MEDYA PAZARLAMA ARACI DEĞİL, İLETİŞİM MECRASIDIR. Orayı Pazar yeri gibi görüp sürekli “domatesin kilosu 3 lira” diye bağıramazsınız.
Onun yerine ilgi çekici sorular sorabilir, ürününüzle ilgili ilgi çekici bir görsel paylaşabilirsiniz. Araştırmalar günde maksimum 2 ya da 3 içeriğin paylaşılması gerektiği yönünde.
Hangi saatte paylaşım yapmalıyız?
Bu sorunun cevabı sayfa kullanıcılarının internet kullanım saatleri ile ilgili. Ama genel olarak 10:00, 15:00 ve 21:00 gibi zaman aralıklarından söz edebiliriz.
Ama bence bu genel geçer bir zaman aralığı. Yönettiğimiz bazı sayfalarda saat 09:00’da paylaştığımız içerik yüksek etkileşim oranına sahip olabiliyor. Bu sizin sayfanızın istatistikleri ile ilgili.
Son söz
Markaların Facebook’ta ilgi çekici olmak için “Sonbaharı sevenler BEĞENsin.” Gibi içeriklerinden her ne kadar rahatsız olsam da işe yaradığını net olarak gördüm.
Denemeye değer.
mi?
Tartışılır.