13 Eylül 2002’de “Hopey” takma isimli bir internet kullanıcısı, Avusturalya ABC Online Forum’a sarhoşken başından geçenleri bir fotoğrafla post eder.
Um, drunk at a mates 21st, I tripped ofer and landed lip first (with front teeth coming a very close second) on a set of steps. I had a hole about 1cm long right through my bottom lip. And sorry about the focus, it was a selfie
“Selfie” adıyla internete eklenen ilk fotoğraf
Bu gönderinin ardından geçen 11 senede Tanrılar çıldırmış olmalı. Son aldığımız haberlere göre internete her ay #selfie etiketli 35 milyondan fazla fotoğraf ekleniyor. Hatta öyle ki dünyanın en saygın sözlüklerinden Oxford Sözlük selfie’yi resmen tanıdı ve 2013 yılının kelimesi seçti.
Gencinden yaşlısına, zengininden fakirine, şehirlisinden köylüsüne herkes selfie yapıyor. Uzmanlarsa selfie’nin bizi narsist bireyler haline getirdiğini söylüyor. Narsisizm ne demek?
Narsist kişilik bozukluğu kişinin kendisi ve diğerleri tarafından nasıl göründüğünü içerir. Narsistler kendi fiziksel ve entelektüel özellikleri ile kibirlenirler ve diğerlerinden sürekli takdir beklerler. Yani, kısaca narsist kişi kendine tapar diyebilir miyiz?
The Best Computer Science Schools tarafından hazırlanan aşağıdaki infografikte, narsisizmin belirtilerini, sosyal medyanın negatif etkilerini ve facebook ve twitter kullananların narsistik özelliklerini görebilirsiniz.
Infografik birçok açıdan çok eksik kalmış bence. Mesela, Instagram ve YouTube buraya dahil edilmemiş. Her ne kadar bu yazıyı yazmaya 2014’te başlamış olsam da, Instagram ve YouTube o dönemde çok popülerdi, burada incelenmemiş olması büyük kayıp. Sonra, neden bizi narsist yaptığına dair herhangi bir bilgi yok. Ancak daha detaylı bilgi almak isterseniz, İnönü Üniversitesi Sosyoloji Bölümü hocalarından Doç. Dr. Vehbi Bayhan’ın toplam 15bin 496 öğrencinin katılımıyla yaptığı araştırmayı şuradan inceleyebilirsiniz.
Source: BestComputerScienceSchools.net