We’re Social‘ın her yıl hazırladığı ve 500’den fazla slidela 30 ülkenin dijital veri analizi yaptığı aşağıdaki rapor, 2016’da internet sektöründe neler olacağını en iyi istatistikler, grafikler ve verilerle anlatıyor.
Raporda her ülke için en çok kullanılan 10 sosyal medya platformu, cinsiyet ve yaşa bağlı analizlerle Facebook verileri, teknoloji tüketimi de verilmiş. Aynı zamanda sosyal medya ve dijitalde büyüme grafiklerini inceleyebilirsiniz. Gerçek bir dev hizmet.
Raporun tümünden banane yea diyenler için sadece Türkiye verilerine odaklanırsak:
Ülkelere göre internet kullanımı: Raporda dikkate alınan 30 ülke içinde Türkiye internet kullanımında 19. sırada.
İnternette geçirilen süre: İnternette geçirdiğimiz süre de diğer ülkelere kıyasla ortalarda. Birinciliği Brezilya kapmış, biz sıralamaya 16. sıradan girmişiz. Cihazlara göre ise laptop/masaüstünde 4.2 saat, mobilde ise 2.6 harcıyoruz.
Aktif M-ticaret kullanıcıları: Alışveriş denince akan sular durur. Mobilden alışveriş yapma oranımız %24.
Aktif E-ticaret Kullanıcıları: E-ticaret oranımız ise %45.
İnternet trafiğinin mobilden gelen oranı %47. Ortalamanın üstündeyiz. Birinci sırada Nijerya var. Daha sonra Güney Afrika, Endonezya, Hindistan, Suudi Arabistan, Polonya, Malezya falan. Gelişmişlik seviyemiz efsane.
Türkiye nüfusu: 79.14 milyon Aktif internet kullanıcısı: 46.28 milyon Aktif sosyal medya kullanıcısı: 42 milyon Mobil bağlantı: 71.03 milyon Aktif sosyal mobil kullanıcısı: 36 milyon
Tüm türlerde mobil cihaz oranı %86. Akıllı telefonlar %56 Laptop/Masaüstü %48 Tablet %11 Diğer %10
CIA datasına göre internet kullanıcıları ülkemizde 36.60 Milyon.
20-29 yaş arası Facebook’ta en fazla kullanıcıya sahip. En az ise 50-60+ yaş arası.
Günde 4 saat 14 dakikamızı internette harcıyoruz. Sadece telefondan 2 saat 35 dakika bağlantıdayız. Bu sürede de herhalde sosyal medya kullanıyoruz. Günlük sosyal medya kullanım oranımız 2 saat 32 dakika. Televizyon ise yavaş yavaş önemini kaybediyor. Akşamları dizi falan izliyorsak demek, o da 2 saat 18 dakika tutuyormuş.
Mobil kullanımının %43’ü chat. Video izleme oranımız %36. Oyun oynama oranımız %28. Sanal bankacılık iyi oran almış. %35 ile mobil bankacılığı kullanıyoruz.
İnterneti her gün kullananlar %77. En az haftada bir kez internet kullananlar %16. Ayda bir kullananlar (kim onlar?) %4. Ayda birden de az kullananlar (varmış) %3
Geçtiğimiz yıl Ocak ayından beri aktif internet kullanıcılarının sayısı %10 oranında artmış. Sosyal medya kullanıcıları %5, sosyal mobil kullanıcıları ise %13. En hızlı çıkış mobil trafikten geliyor. Tebrikler.
Toplam mobil cihaz kullanıcısı, bakınız tekil rakamlardır, 62.1 milyon. Mobil penetrasyon %78.
Ülkemizde 42 milyon sosyal medya kullanıcısı var. Toplam popülasyonun sosyal medya kullananları %45.
Gördüğünüz gibi en aktif olduğumuz platformlar öyle bloglar falan değil. FEYS, WHATSAPP, FEYS CHET.
Bizim internet trafiğinin %51’i masaüstünden geliyor ama geçen seneye göre %25 düşüşte. Ne yükselişte? Tabii ki mobil. %46 trafik var ama geçen seneye göre %55 büyümüş.
Mobile yatırım yapmaya devam demek ki.
Çok faydalı bir paylaşım olmuş Işıl Hanım teşekkürler.
Geri izleme: internet günlüğü 2016/6 - e-vren günlüğü